Woon je in de stad of omgeving Zutphen? Dan weet je al hoe prachtig deze historische stad langs de IJssel is. Wist je dat je de geschiedenis van Zutphen het beste vanuit de lucht kunt bekijken? Zo zie je hoe de verdedigingsmuren en poorten zijn opgebouwd als bescherming tegen de vikingen, de spanjaarden en de fransen. Indrukwekkend om Zutphen tijdens een ballonvaart te bekijken.

Ontdek de geschiedenis van Zutphen vanuit een luchtballon
Zutphen geldt als één van de oudste steden van Nederland. De stad is tijdens het Romeinse tijdperk ontstaan. De Germanen ontdekte in deze tijd al dat de ligging van Zutphen strategisch erg gunstig was voor zowel handel als verdediging. De naam is afkomstig van Zuid-Venne dit is een rivierduincomplex midden in de drassige weidegronden. De stad heeft vele aanvallen moeten doorstaan die de stad mede vorm hebben gegeven. Na de aanval van de vikingen in de 9e eeuw. Maakten de inwoners van Zutphen een ronde ringwal ter bescherming van de stad. De Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt vormen nog altijd een deel van deze ringwal.

Na de aanvallen van de spanjaarden en fransen werd er in 1700 een nieuwe verdedigingslinie gebouwd. Ontworpen door Menno van Coehoorn. Deze zorgde voor een nieuwe gondel met lunetten en hoornwerken die de stad beter moest beschermen tegen indringers. Helaas is een groot deel van het ontwerp getroffen door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Toch zijn er nog altijd veel bijzondere gebouwen uit de middeleeuwen te bewonderen in Zutphen: Drogenapstoren, Bourgonjetoren, Kruittoren, de Spanjaardenpoort, grote stukken van de stadsmuur en een aantal waltorens.

De stad beschikt over 400 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijke monumenten. Er valt dus genoeg te ontdekken tijdens een ballonvlucht over Zutphen.

De geschiedenis van Zutphen als Hanzestad is ook duidelijk van bovenaf te bewonderen. Zo heeft Zutphens een aantal havens zoals de Industriehaven, Vispoorthaven, Marshaven, Houthaven, nieuwe haven en de Noorderhaven. In de Houthaven zijn alle historische schepen nog te bekijken. Vaar met Greetzz de lucht in en laat je verwonderen.

Ballonvaart vanaf Zutphen: ervaar de pracht van Gelderland
Stijgen we met de luchtballon op vanuit Zutphen, dan staat ons veel natuurschoon te wachten. Misschien stuurt de wind ons land de uiterwaarden van de IJssel richting Deventer of juist Arnhem. Hebben we geluk, dan kan onze luchtballon tot maximaal 2000 meter hoogte opstijgen. Zo krijg je ook goed zicht over Nationaal park Veluwezoom of zelfs de Veluwe. Wat je te zien krijgt zul je pas weten wanneer je in onze comfortabele manden stapt. Kom zelf de schoonheid van Gelderland ervaren tijdens een ballonvlucht  vanaf Zutphen.